Feedback from the Trafford centre event led me to investigate the theme of garden. Firstly the Renaissance gardens- a garden of formality, symmetry and geometric shape. Secondly the Picturesque Garden. A garden of wildness and a dominance of nature over man and a theatre where the landscape provides entertainment for visitors. It provided elevated points in which the visitor could watch the garden being animated by everyday life. I created five character areas taking precedent from the Renaissance Garden creating a range of activities: Seating: A space where people can stop and enjoy the space. Event Space: I felt it was important to design a space that can be used and changed throughout the year. Shelter: A sheltered alley in the style of the Renaissance. This shelter will provide seating that can be used throughout the winter and a chance for the cafes to spill out into the space. Orchard area : Consisting of mature trees, grass and seating this adds green to the space strengthening the concept of garden. Raised Garden: Situated above Tadao Ando's pavilion. Here the picturesque takes hold of the space. Plants are allowed to take hold of the elaborate railings engulfing the pavilion in green. Revisiting the Valuing Older People Team with my design allowed me to explain my concept and receive helpful feedback. Revisiting the user throughout the design process links with both the unit agenda and my dissertation, it also brought to the forefront the difficulties in successfully communicating your design.

Natallie
Harris

5th Year
Aged 24
My Review of the Year

Focussing on a comment made by an individual at a Valuing Older People workshop at Manchester's Town hall this project looks at the problems that Piccadilly Gardens currently faces and questions why people are unable to connect with the space. Through analysing the changes seen in Piccadilly Gardens throughout history and understanding how people are affected by the space the aim of the project was to overcome the negative perceptions people have and look to develop a new type of garden that was able live up to its intended use as a central meeting point in a large, contemporary city. Through analysing both the Picturesque and the Renaissance garden the final design is a hybrid that lies between a park and a square. It clashes with the current Tadao Ando design to create a main event space that will allow the space to come to life from the programmes it has. It also has a series of character areas. These character areas take precedent from the renaissance garden and give a sense of green to the space which was highlighted as one of the main problems by the public. The final design is a new type of public space that moves away from a sterile public square or from a neatly manicured garden. It has a sense of wildness from the picturesque and a sense of order from the renaissance to form a space that Manchester can be proud of.

Item 1 of 12
<<
>>
Final design
6 Participants