MSA Projects | 2010/11 | : Project 4 - Sharing The City
Our Community

From the opinions gained through my event I began to look at proposals that could complement the current Piccadilly Gardens without a complete redesign. The Tadao Ando wall was one aspect that was disliked by the public. It was described a grey, boring and was likened to the Berlin Wall, this was due to the public not understanding the architecture. I proposed a series of monthly events that would bring life to the wall. Through changing the space throughout the year it would add constant interest to the space and encourage people to become involved. I also felt that there should be a sense of commercial responsibility. Piccadilly Gardens is promoted by Piccadilly Partnership and they are concerned about the events, business and leisure activities that take place in this space. I investigated this through proposing a green Primark sign as a chance to green the space and hope other surrounding businesses would take precedent.

Natallie
Harris

5th Year
Aged 24
My Review of the Year

Focussing on a comment made by an individual at a Valuing Older People workshop at Manchester's Town hall this project looks at the problems that Piccadilly Gardens currently faces and questions why people are unable to connect with the space. Through analysing the changes seen in Piccadilly Gardens throughout history and understanding how people are affected by the space the aim of the project was to overcome the negative perceptions people have and look to develop a new type of garden that was able live up to its intended use as a central meeting point in a large, contemporary city. Through analysing both the Picturesque and the Renaissance garden the final design is a hybrid that lies between a park and a square. It clashes with the current Tadao Ando design to create a main event space that will allow the space to come to life from the programmes it has. It also has a series of character areas. These character areas take precedent from the renaissance garden and give a sense of green to the space which was highlighted as one of the main problems by the public. The final design is a new type of public space that moves away from a sterile public square or from a neatly manicured garden. It has a sense of wildness from the picturesque and a sense of order from the renaissance to form a space that Manchester can be proud of.

Item 1 of 14
<<
>>
Proposed interventions
0 Participant